Suomi

Svenska  English Español

Foto: Joanna Lindén-Montés

Roxana Crisólogo Correa (Peru/Suomi).

Runoilija ja kulttuurituottaja, joka on myös opiskellut kansainvälistä oikeutta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. 
Crisólogo on julkaissut yhteensä neljä runoteosta: Abajo sobre el cielo, Animal del camino, Ludy D jaTrenes. Lisäksi hänen runoistaan on tehty saksankielinen kokoelma Eisbrecher(Hochroth Verlag, Berlín, 2017). Vuonna 2019 chileläinen kustantamo Ediciones Libros del Cardo teki teoksesta Trenes uusintapainoksen. Roxanan uusin runokokoelma Kauneus – La belleza tullaan julkaisemaan lähiaikoina perulaisen kustantamon Intermezzo Tropical toimesta. 
Roxana Crisólogo Correa perusti Sivuvalo Platformin 2013 ja toimii nykyisin koordinaattorina. Sivuvalo on monikielinen kirjallisuusalan projekti, jonka tavoitteena on luoda näkyvyyttä teoksille, joita kirjoitetaan muilla kuin suomen tai ruotsin kielillä. Lisäksi projektin tarkoituksena on edistää monikielisten kirjailijoiden ja runoilijoiden oikeuksia Suomessa. 
Nykyisin hän toimii myös pohjoismaisen monikielisen kirjallisuusalan projektin Nordic Exchange in Literature koordinaattorina, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi monikielisyys pohjoismaisessa kirjallisuudessa käännösten, julkisten luentatilaisuuksien, keskustelujen ja tutkimusten voimin. 
Roxana Crisólogo on vasemmistolaisen kirjailija- ja taiteilijayhdistyksen Kiila ry:n puheenjohtaja. 
Lisäksi hän on osa monialaista ryhmää Somos La Colectiva. Kollektiivi yhdistää Helsinkiin asettuneita naisrunoilijoita ja -taiteilijoita, jotka tutkivat runouden avulla erilaisia kielen muotoja ja välittävät sisältöjä, joita hegemoniset puheet ja kirjoitelmat vääristävät, vaientavat tai kätkevät alleen. 
Roxana Crisólogo Correan projekteja ja kirjallisuusalan työtä ovat tukeneet seuraavat suomalaiset säätiöt: Koneen säätiö, Kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI, Taiteen edistämiskeskus, Kari Mattila Säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto.