Suomi

Svenska  English EspañolRoxana Crisólogo Correa (Peru/Suomi).
Runoilija, kääntäjä ja kulttuurituottaja, joka on myös opiskellut kansainvälistä oikeutta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. 

Crisólogo on julkaissut yhteensä viisi runoteosta: Abajo sobre el cielo, Animal del camino, Ludy D, Trenes. Lisäksi hänen runoistaan on tehty saksankielinen kokoelma Eisbrecher(Hochroth Verlag, Berlín, 2017). Vuonna 2019 chileläinen kustantamo Ediciones Libros del Cardo teki teoksesta Trenes uusintapainoksen. Roxanan uusin runokokoelma Kauneus – La belleza on julkaissut perulaisen kustantamon Intermezzo Tropical toimesta.

Crisólogo perusti Sivuvalo Platformin 2013 ja toimii nykyisin varakoordinaattorina. Koneen Säätiö on myöntänyt kahden vuoden (2023-2024) apurahaa Sivuvalo Platformille. Sivuvalo on monikielinen kirjallisuusalan projekti, jonka tavoitteena on luoda näkyvyyttä teoksille, joita kirjoitetaan muilla kuin suomen tai ruotsin kielillä.

Roxana on toiminut myös pohjoismaisen monikielisen kirjallisuusalan projektin Nordic Exchange in Literature koordinaattorina, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi monikielisyys pohjoismaisessa kirjallisuudessa käännösten, julkisten luentatilaisuuksien, keskustelujen ja tutkimusten voimin. 

Roxana Crisólogo on ollut vasemmistolaisen kirjailija- ja taiteilijayhdistyksen Kiila ry:n puheenjohtaja. 
Lisäksi hän on osa monialaista ryhmää Somos La Colectiva. Kollektiivi yhdistää Helsinkiin asettuneita naisrunoilijoita ja -taiteilijoita, jotka tutkivat runouden avulla erilaisia kielen muotoja ja välittävät sisältöjä, joita hegemoniset puheet ja kirjoitelmat vääristävät, vaientavat tai kätkevät alleen. 

Roxana Crisólogo Correan projekteja ja kirjallisuusalan työtä ovat tukeneet seuraavat suomalaiset säätiöt: Koneen säätiö, Kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI, Taiteen edistämiskeskus, Kari Mattila Säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto.